Heb ik echt honger? Zo herken je of je honger hebt of niet
'Eet wanneer je honger hebt en tot je voldaan bent." Klinkt simpel, niet? Dit advies blijkt echter niet voor iedereen evident om aan te houden. Dus wanneer heb je nu echt honger? En wanneer kun je best iets anders gaan doen?
Heb ik echt honger?
Een deel van je eetlust komt voort uit lichamelijke honger, waarbij je lichaam eigenlijk energie nodig heeft. Maar soms komt je hongergevoel voort uit de gedachte dat die brownie er echt zalig uitziet. Eten wanneer je echt honger hebt geeft je lichaam brandstof om de dag door te komen. Die andere honger – noem het goesting – zorgt er enkel voor dat je meer binnenkrijgt dan je eigenlijk nodig hebt. Dus hoe kun je het verschil zien? Gelukkig is het makkelijker dan je zou denken. Hier is wat je moet weten over je hongergevoel, en hoe je de verwarrende signalen die het soms afgeeft kunt ontcijferen.
Waarom eten we wanneer we niet echt honger hebben?
Het antwoord op die vraag heeft te maken met - je raadt het al - biologie. Om te voorkomen dat we verhongeren, hebben wij mensen ons zodanig ontwikkeld dat we verlangen naar bepaalde hoeveelheden vet, suiker, eiwit en zetmeel. Het eten ervan vult niet enkel onze buiken. Deze voedingsmiddelen triggeren ook de hersenen om het feel-good hormoon dopamine vrij te laten, dus ze maken ons gelukkig. Het maakt niet uit of je vol zit en je al genoeg lichaamsvet hebt, je gaat die voedingsmiddelen nog steeds aantrekkelijk vinden.
Je weet dat eten als je geen honger hebt je gewichtsverlies kan tegenwerken. Maar of je die verleidelijke voedingsmiddelen al dan niet kunt laten staan, hangt vaak af van een heleboel factoren. Ten eerste, je emotionele toestand: omdat lekker eten een stemmingsboost geeft, kan het eten ervan tijdelijk gevoelens van verdriet of stress verlichten. Eten kan je ook afleiden als je je verveelt.
En dat is nog niet alles. We eten vaak uit gewoonte. Als je de neiging hebt om te snacken tijdens het kijken naar tv of films, grijp je misschien de popcorn zonder er zelfs maar over na te denken. En soms zijn verleidelijke dingen er gewoon. Je hoeft niet echt honger te hebben om een handvol chips te pakken als je er langs loopt.
Zo herken je echte honger
Er zijn veel zaken die je ertoe kunnen brengen om eten in je mond te steken. Dus hoe kom je erachter of dat stuk pizza er zo lekker uitziet omdat je te weinig energie hebt - of om een heel andere reden?
Ten eerste, luister naar je lichaam. Lichamelijke honger gaat gepaard met lichamelijke signalen die moeilijk te missen zijn. Je maag kan leeg aanvoelen of beginnen te rommelen, terwijl je energie misschien een beetje laag is. En hoe langer het geleden is sinds je laatste maaltijd, hoe sterker deze signalen zullen worden.
Let ook op wáár je goesting in hebt. Als je echt honger hebt, klinkt ook gezond voedsel als een appel of een stuk rauwkost aantrekkelijk. Maar als je alleen zin hebt in iets specifieks – zoals paprikachips of een koffiekoek –komt je verlangen om te eten waarschijnlijk ergens anders vandaan.
Zin in een lekker en gezond tussendoortje? Probeer dan eens een van onze hongerstillende³ snacks.