Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
Wat is mealpreppen? En waarom is het een goed idee wanneer je af wilt slanken?

Wat is mealpreppen? En waarom is het een goed idee wanneer je af wilt slanken?

Mealpreppen wil zeggen dat je maaltijden op voorhand bereidt voor één of meerdere dagen. Maar wat is het juist en waarom is het een goed idee wanneer je af wilt slanken?

Mealpreppen kan handig zijn wanneer je weinig tijd (of zin) hebt of als je gezonder wilt eten. Je kookt bijvoorbeeld op zondag voor een deel of de gehele week. Het eten steek je in bakjes in de koelkast of vriezer, en je haalt er per dag uit wat je nodig hebt. 

Je kunt ook een deel van een maaltijd bereiden en invriezen voor later. Denk aan een grote pot volle rijst, broccoli, verse (tomaten)saus, of grote hoeveelheden kip of vis.

Waarom is mealpreppen een goed idee wanneer je wilt afslanken?

Wel, van mealpreppen ansich verlies je geen gewicht. Maar het kan er wel voor zorgen dat je ongezonde keuzes zoals micorgolf-  of afhaalmaaltijden laat staan, vooral wanneer je een drukke dag hebt gehad en geen zin hebt om lang in de keuken te staan. 

Op die manier ben je minder snel geneigd om tijdens de middag toch nog voor die vettige smos kaas te bezwijken of 's avonds maar vlug wat (ongezond) eten te bestellen.

En omdat je op voorhand moet bepalen wat je gaat eten, kan mealpreppen op de lange termijn leiden tot gezonde maaltijdkeuzes. Een goede reden dus om het eens te proberen. 

Mealpreppen: zo doe je dat

Stel een weekmenu (of een van bijvoorbeeld twee of drie dagen) op en hou hierbij rekening met de bewaartijd van je ingrediënten. Haal dus zeker een aantal producten in huis met een lange houdbaarheid.

Denk bij het maken van je menu ook na over welke overschotten je kan verwerken tot een lekkere lunch. Gewokte groenten verwerk je bijvoorbeeld makkelijk in een salade en van een stukje gebakken zalm maak je een zalmslaatje. Wat Craving Killer mix erbij of met Apéro bites en je hebt een volwaardige lunch. 

Voor op je boodschappenlijstje denk je aan bijvoorbeeld vis in blik, olijven, tapenades of spreads die je in je maaltijden kunt verwerken. 

Preppen

Maak op zondag enkele uurtjes vrij om je maaltijden voor te bereiden. Snij groenten, kook volle rijst of andere granen. Laat ze afkoelen en zet direct in de koelkast. Zorg voor voldoende en goede bewaardozen voor in je prepkeuken.

Maak je meal

Stel je maaltijd samen door uit de volgende categorieën steeds één product te kiezen. Je eet gevarieerd, kan een deel vooraf voorbereiden én overschotjes neem je de volgende dag gewoon mee naar je werk.

Koolhydraten

  • Volle rijst: de perfecte basis voor een recept met gebakken rijst. Voeg aan een restje rijst Super Chili Spread, kruiden, pijnboompitten of een overschotje groenten toe en je hebt meteen je lunch voor ’s anderdaags.
  • Parelgerst/gierst/haver: vooraf gegaarde parelgerst kan je omtoveren tot een lekkere maaltijd. Een restje? Dat stop je zo in je brooddoos. Zorg er dan wel voor dat je 's avonds een wat minder zware maaltijd eet. Een salade met Apéro Bites, bijvoorbeeld.

Eiwitten

Groenten die je vooraf kunt bereiden
  • Bloemkool: gaar vooraf en warm op in een roerbak- of eenpansgerecht.
  • Broccoli: kook kort beetgaar en verwerk in een snelle wok of pasta.
  • Courgette: gril plakjes courgette in de grillpan of oven. Bedruppel met olijfolie, kruid met oregano, basilicum, peper en zout. Lekker koud bij gegrilde vis of een stukje gevogelte.
  • Kool: snipper vooraf fijn en stoof op het moment zelf in olijfolie of verwerk rauw in een salade. Lekker knapperig!
  • Kropsla: maak de sla in een keer schoon en bewaar in een goed afgesloten doos in de groentelade van je koelkast.
  • Tomaat: schijfjes tomaat besprenkeld met een beetje appelazijn en gekruid met peper en zout smaken nog beter als ze een nacht getrokken hebben in de koelkast.
  • Wortel: geraspt in een salade of roerbakgerecht. Of rooster vooraf in de oven en warm de avond zelf opnieuw op in de oven.

Vorig artikel Heb ik echt honger? Zo herken je of je honger hebt of niet
Volgend artikel Zijn we er al? Lekkere en gezonde tips voor onderweg naar jouw vakantiebestemming