Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
tarwegras

Hoe gezond is tarwegras eigenlijk echt?

Tarwegras is een zogenaamde superfood die de afgelopen jaren serieus inwon aan populariteit. Toch staat het al veel lang langer bekend als een topvoedingsmiddel: al sinds 1930 experimenteerden wetenschappers met tarwegras op gezondheidsgebied. Het poeder van tarwegras dat daaruit voortkwam, wordt door heel wat healthy foodies maar al te graag gebruikt als toevoeging van de maaltijd. Allemaal goed en wel, maar hoe gezond is tarwegras eigenlijk echt?

Wat is tarwegras?

tarwegras Tarwegras is, verrassend genoeg, onderdeel van de grasfamilie. Het is de jonge scheut van de tarweplant. Van die plant kan je zaden oogsten die eruitzien als gekiemde tarwekorrels. Het gras heeft een unieke samenstelling, boordevol vitaminen, mineralen, chlorofyl en energieopwekkende stoffen. Het gras is op zich niet verteerbaar voor het spijsverteringsstelsel van de mens, maar de zaadjes ervan dus wel. Die zaadjes brengen dan ook tal van gezondheidsvoordelen met zich mee. De superfood wordt meestal geconsumeerd als een drankje, doordat er een soort poeder vrijkomt dat je kan mengen met water. Vergelijk het een beetje met matcha groene thee, maar dan anders. Het tarwegras oogst je best voor de stengels van het gewas ontwikkeld zijn, dan draagt tarwegras namelijk de maximale voedingsstoffen in zich. Is tarwegras de moeite waard om toe te voegen aan je menu? Lees ook: Is er een verschil tussen matcha en gewone groene thee?

1. Chlorofyl

tarwegras Hierboven verklapten we al dat tarwegras vol vitaminen, mineralen, chlorofyl en energieopwekkende stoffen zit. Meer specifiek vind je vitamine A, C, E, K, B-complex en mineralen zoals ijzer, calcium, magnesium en selenium terug. Niet slecht voor wat zaadjes. En daar blijft het niet bij, want uit tarwegras haal je evengoed enzymen, fytonutriënten, aminozuren en chlorofyl. Dat laatste stofje heeft tarwegras gemeenschappelijk met matcha groene thee. Het is het stofje dat ervoor zorgt dat planten zelf voedingsstoffen binnenkrijgen en is bovendien verantwoordelijk voor de groene kleur ervan. De stof is daarentegen niet alleen een superfood voor de plant zelf, maar ook voor jou. Het helpt onder andere gewichtsverlies bevorderen doordat het de spijsvertering boost. Lees ook: Spijsvertering stimuleren? Dat doe je met deze groente (en nog 5 andere onverwachte gezondheidsvoordelen ervan)

2. Glutathion

sneller bruin worden Ooit al eens gehoord van glutathion? Nu wel! Tarwegras zorgt er namelijk voor dat er meer glutathion beschikbaar is voor je lichaam. Dit is één van de grote beschermers van je gezondheid. Waarom? De stof is essentieel voor een goede detox of reiniging van het lichaam. Het kan namelijk heel wat gifstoffen uit je lichaam afvoeren, waar het lichaam geen behoefte aan heeft. Of het nu gaat over 'lege' voedingsstoffen of over schadelijke stoffen die we binnenkrijgen via de vervuilde buitenlucht, tarwegres kan er dankzij glutathion zoveel mogelijk schade van doen verdwijnen. Daarnaast levert de stof een positieve bijdrage voor de huid en voor het humeur. Lees ook: Een zuivere huid dankzij deze 5 natuurlijke voedingsmiddelen

3. Aminozuren

vitaminetekorten voorkomen Aminozuren zijn de essentiële bouwstenen van eiwitten in ons lichaam, die onder andere verantwoordelijk zijn voor de opbouw van het spierweefsel. Tarwegras draagt maar liefst 17 (!) aminozuren in zich, waarvan er 8 essentiële aminozuren voor onze gezondheid. Er is geen enkele andere plantaardige bron die zoveel eiwitbronnen bevat, wat het een interessante toevoeging aan het eetpatroon van vegetariërs en veganisten maakt. Al profiteren vleeseters natuurlijk evengoed van al deze voordelen van aminozuren. Voldoende eiwitten zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel, wat je dieet ten goede komt. En dat niet alleen, want het vermindert je eetlust in het algemeen. Een slimme toevoeging aan je maaltijden dus. Lees ook: 6 x plantaardige eiwitrijke voedingsmiddelen Tarwegras bevat dus een mooie verzameling voedingsstoffen die je lichaam zeker kan gebruiken en is dus absoluut gezond als extraatje naast je voedingspatroon. Ondanks al die voordelen blijven zwangere vrouwen en mensen met coeliakie beter weg van tarwegras. Wil je naast tarwegras nog een extra gezondheidsboost? Drink dan het natuurlijke SkinnyLove voor nóg meer vitaminen en mineralen die jouw gezondheid en dieet een extra duwtje in de rug geven.
Vorig artikel Tofu bereiden: zo wordt het áltijd lekker!