Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
menstruatieklachten zonder menstruatie

Menstruatieklachten zonder menstruatie? Dit kan de verrassende oorzaak zijn

Heb je last van menstruatieklachten zonder menstruatie? Worden de klachten met de dag erger, terwijl je maandstonden al eventjes gepasseerd zijn? Dan moet je nog niet meteen beginnen te panikeren.

Zoals je ongetwijfeld zelf al weet zijn onze hormonen redelijk onvoorspelbaar. Ze kunnen ons lichaam en onze cyclus helemaal in de war sturen of ons opzadelen met heel wat lichamelijke klachten. Maar wat is dan de precieze oorzaak?

1. Schildklier

menstruatieklachten zonder menstruatie Onze schildklier is eigenlijk een vlindervormige endocriene klier. Die endocriene klieren maken hormonen aan die vervolgens in ons bloed circuleren. Dat brengt met zich mee dat de schildklier verantwoordelijk is voor hormoonregulatie van hormonen die belangrijk zijn voor lichamelijke processen zoals bijvoorbeeld het metabolisme en de spijsvertering. Daarnaast stimuleren ze de groei en ontwikkeling van alle lichaamscellen en de productie van eiwitten. Wanneer de schildklier niet optimaal werkt, kan dit ook de menstruatiecyclus affecteren. Het gevolg? Menstruatieklachten zonder menstruatie. Alsof die klachten nog niet vervelend genoeg zijn tijdens de echte tijd van de maand. Een slecht functionerende schildklier resulteert in mood swings, onverklaarbaar gewichtsverlies of gewichtstoename, trillingen, hartkloppen en oververmoeidheid. Heb je een vermoeden dat jouw schildklier niet goed werkt? Ga dan zeker naar je arts en laat dit onderzoeken middels een bloedonderzoek. 

2. Stress

stresshormoon cortisol Stress is een grote boosdoener op heel wat vlakken. Eerder las je al dat stress voor extra buikvet zorgt, maar het cortisolhormoon kan nog veel meer schade aanrichten. Het heeft vanzelfsprekend een invloed op de hele hormoonhuishouding. Inclusief de hormonen in de eierstokken en het baarmoederslijmvlies die verantwoordelijk zijn voor allerlei menstruatieklachten. Stress is eigenlijk een aartsvijand van alles wat met hormonen te maken heeft en het kan je maandstonden helemaal ontregelen, waardoor je dus menstruatieklachten kan ervaren zonder echt te menstrueren. Ontspannend badje, gezellige wandeling en ontstressen maar is de boodschap!

Lees ook: Het stresshormoon cortisol verminderen? Deze 3 efficiënte tips helpen jou

3. Te veel sporten

ademhaling tijdens sporten Ja, je leest het goed, er bestaat wel degelijk zoiets als te veel sporten. Huh?! Hoewel sporten gezond is voor je lichaam en voor je geest, kan te veel en te hard sporten je hele hormooncyclus in de war schoppen. Soms kan het zelfs zijn dat de menstruatie helemaal uitblijft. Hoe dat komt? Heel veel fysieke inspanning zorgt ervoor dat je lichaamsvet verliest. Hoe meer je sport, hoe minder lichaamsvet erover blijft. Dat is dan misschien goed voor dat getalletje op de weegschaal, maar iets minder goed voor jouw hormonen. Het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen wordt opgeslagen in lichaamsvet. Minder lichaamsvet betekent dus ook minder opslagruimte en minder oestrogeen. Dat heeft heel wat humeurwisselingen, een onzuivere huid, spierpijn en andere vervelende menstruatieklachten zonder menstruatie als gevolg.

Lees ook: Is sporten voor het ontbijt gezonder of net niet?

4. Cyste of poliep

de pil doornemen Een cyste is een vochtblaasje op je eierstok dat daar blijft kleven. Dat kan verder groeien en in beweging komen, waardoor je menstruatiepijn kan ervaren op momenten dat je geen menstruatie hebt. Naast een cyste kan je eveneens te maken krijgen met een poliep. Een poliep is eigenlijk een goedaardige tumor die in de baarmoeder groeit. Het is een soort van 'overgroei' aan de binnenkant van de baarmoeder. Het is belangrijk om op tijd en stond een check-up te laten doen bij de gynaecoloog om cysten of poliepen tijdig te ontdekken.

5. Nieuwe anticonceptiemiddelen

stoppen met de pil Ben je net gestopt met de pil of overgeschakeld naar een ander anticonceptiemiddel dan je lichaam gewend is? Dan is het uiteraard normaal dat je hormonen hier eventjes op gaan reageren en dat je menstruatieklachten zonder menstruatie hebt. Je lichaam moet weer een nieuwe balans vinden met de nieuwe middelen die je gebruikt, waardoor er eventueel wat ongemakken bij komen kijken.

Lees ook: 4 signalen die op een te hevige menstruatie wijzen (en waarom je dat moet laten checken!)

Menstruatieklachten zonder menstruatie betekenen dus niet meteen dat je zwanger bent of dat er iets ernstigs aan de hand is. Om zeker te zijn raadpleeg je best een professionele arts. Dat kan nooit kwaad!

Lees ook: Wat zegt je buikomvang over jouw gezondheid?

Vorig artikel Tofu bereiden: zo wordt het áltijd lekker!