Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
Wat zegt je buikomvang over je gezondheid?

Wat zegt je buikomvang over je gezondheid?

Om te weten of je kampt met overgewicht, wordt vaak het BMI berekend. Maar de omtrek van je buik zegt net zo veel over je gezondheid en de risico's die je loopt. 

Wat zegt je buikomvang over je gezondheidsrisico's?

Je BMI houdt namelijk geen rekening met hoe vet is verdeeld in het lichaam.

Een grote tailleomtrek wijst op een opeenhoping van vet in de zogenaamde 'intra-abdominale regio' - en vet in dit gebied kan de interne organen beïnvloeden en is metabolisch actiever dan vet in andere delen van het lichaam.

Iemand met een grotere taille/heupverhouding loopt bijvoorbeeld een groter risico om diabetes type 2 te ontwikkelen, ongeacht of hij overgewicht heeft of niet.*

Lees ook: Het verschil tussen overgewicht en obesitas

Hoe meet je jouw buikomvang? 

buikomvang gezondheidsrisico'sEen nauwkeurige tailleomtrek meten is vrij eenvoudig:

 • Sta rechtop en ontspan.
 • Adem normaal uit.
 • Zoek je heupbeenderen en wikkel een meetlint rond je lichaam daar net boven. Een goede plek om op te mikken is halverwege je heup en de onderste rib. Bij de meeste mensen is dit net boven de navel, maar dit kan variëren.
 • Zorg ervoor dat het meetlint plat tegen je lichaam ligt en strak tegen je huid zit, maar niet te strak. 

Bij vrouwen tussen de 19 en 69 jaar is een middelomtrek van minder dan 80 centimeter gezond. Bij mannen is dit minder dan 94 centimeter. Bij een middelomtrek tussen de 80 en 88 cm is er sprake van een verhoogde omtrek bij vrouwen. Bij mannen is dit tussen de 94 en 102 cm. Bij een omtrek van meer dan 88 cm is er bij vrouwen sprake van een te hoge middelomtrek. Bij mannen is dat bij meer dan 102 cm.

Risico's van een hoge middelomtrek

Er zijn verschillende ernstige risico's verbonden aan een hoog tailleomtrek**, waaronder:
 • Diabetes type 2
 • Hart- en vaatziekten
 • Hoge bloeddruk
 • Insulineresistentie en hyperinsulinemie
 • Glucose-intolerantie
 • Vetstoornissen in het bloed
 • Dementie
 • Verminderde longfunctie
 • Metabool syndroom (MBS)
 • Bepaalde vormen van kanker

Metabool syndroom

Veel mensen met diabetes hebben al voordat ze diabetes krijgen last van verschillende problemen in het lichaam. De combinatie van die problemen wordt metabool syndroom genoemd.

Het metabool syndroom geeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Er is sprake van het metabool syndroom als je een grote buikomtrek hebt, en daarnaast twee of meer van de volgende dingen:

 • hoge bloeddruk, ongeacht of je er al voor wordt behandeld
 • te veel bloedvetten: het triglyceridengehalte is verhoogd
 • te laag HDL-cholesterol (het ‘goede’ cholesterol)
 • verhoogde nuchtere bloedsuikerspiegel of diabetes type 2

Oorzaken van een hoge buikomvang

Een grotere tailleomtrek wordt vaak veroorzaakt door 'intralabdominaal visceraal' vet. Visceraal vet is vet dat zich ontwikkelt tussen en rond interne organen. Dit type vet verschilt van "gewoon" vet dat net onder de huid zit en kan worden afgekneld. Dit type vet zit diep in de buik en wordt geacht een zeer hoge ontstekingsactiviteit te hebben.

buikomvangVan vetcellen werd vroeger gedacht dat ze uitsluitend als energieopslag functioneerden. Nu is echter bekend dat zij ook hormonen afscheiden. Zij spelen onder meer een rol bij de reactie op infecties, ontstekingen en letsel. Ze scheiden ook zowel ontstekingsbevorderende als ontstekingsremmende stoffen af. Ontsteking kan een belangrijke factor zijn bij het ontstaan van diabetes. Vetcellen scheiden adiponectine af, een eiwithormoon dat de insulinegevoeligheid verbetert en het risico op atherosclerose (aderverkalking door vet) en diabetes verlaagt. Er wordt echter minder adiponectine aangemaakt naarmate de vetcellen toenemen.

Wanneer je lichamelijk, geestelijk of emotioneel gestrest bent, kun je hoge niveaus van het stresshormoon cortisol produceren. Chronisch verhoogde niveaus zorgen ervoor dat uw lichaam meer visceraal vet in de buik afzet.
Lees ook: Zo verminder je het stresshormoon cortisol

SkinnyLove en het verminderen van buikvet

SkinnyLove ondersteunt het afslanken¹ op een natuurlijke manier. Door SkinnyLove te drinken, leer je jouw lichaam de kracht van de natuur kennen. Die kracht zorgt ervoor dat je lichaam zich herprogrammeert. Hierdoor schiet je vetverbranding²  in actie, heb je minder zoete cravings³  en geraakt je energieniveau opnieuw in balans.

Drink elke dag SkinnyLove en laat de kracht van de ingrediënten hun werk doen.

Bestel vandaag nog de SkinnyLove vermageringskuur¹ : je leven begint nu!

* Bron: Smith U. Abdominal obesity: a marker of ectopic fat accumulationJ Clin Invest. 2015;125(5):1790-1792. doi:10.1172/JCI81507
**Bron:  Ross R, Neeland IJ, Yamashita S, et al. Waist circumference as a vital sign in clinical practice: A consensus statement from the IAS and ICCR working group on visceral obesityNat Rev Endocrinol. 2020;16(3):177-189. doi:10.1038/s41574-019-0310-7
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"