Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
mentaal sterker worden

Door deze 7 dingen word je mentaal sterker

Als je wat extra spieren wil kweken, dan weet je dat je moet beginnen sporten en dat krachttraining daar een belangrijk onderdeel van is. Mentaal sterker worden, is daarentegen wat moeilijker. Geen enkel trainingsschema dat jou voorschrijft wat je juist moet doen en geen enkel plan dat voor iedereen even effectief werkt. Dit zijn een aantal zaken die jou alvast op weg helpen om mentaal sterker te worden.

Stap per stap

kwetsbaarheid Mentale kracht of sterkte bestaat hoofdzakelijk uit drie belangrijke delen: gedachten, emoties en gedrag. Wanneer je mentaal sterker wil worden en dus meer weerstand wil bieden aan de negatieve kanten van het leven, dan is het belangrijk om je gedachten onder controle te houden, je emoties te beheersen en je gedrag aan te passen in functie van je gedachten en emoties. Een mentale weerstand is iets wat je moet opbouwen, net zoals je lichamelijke weerstand ook niet altijd even sterk is. Deze zaken kunnen dienen als een duwtje in de rug.

1. Creëer je eigen vorm van succes

niet weten wat je wil Wie mentaal sterk is, zal zich niet geroepen voelen om een ongezonde vorm van competitie aan te gaan. Met die ongezonde vorm van competitie wordt meer bepaald de concurrentie met anderen bedoeld. Mentaal sterke mensen weten dat iedereen een andere definitie van succes heeft en dat iedereen daardoor een andere weg volgt om succes te bereiken. Ze willen een betere versie van zichzelf worden, simpelweg om zichzelf te verbeteren en hun eigen dromen te bereiken. Daarbij creëren ze hun eigen definitie van succes en laten ze zich hierbij niet door de mening van anderen beïnvloeden. Ze beseffen dat ze uniek zijn en dat het oké is om een eigen pad te bewandelen.

Lees ook: Doelen bereiken doe je op deze manier (zo lukt het je écht)

2. Daag jezelf uit

tips voor meer motivatie Of het nu gaat over een persoonlijk of een professioneel doel: mentaal sterke mensen dagen zichzelf voortdurend uit en willen vooruitgang maken. Ze hebben duidelijke doelen in hun leven die ze willen bereiken en waar ze met plezier naar toewerken. Ze weten waarom ze die doelen stellen en waarom die uitdaging zo belangrijk is voor hun persoonlijke groei. Daarbij is het belangrijk om de eigen vooruitgang te evalueren en erover te reflecteren. Ga je de juiste richting uit? Kan je nog iets aanpassen om je doel wel te bereiken?

Lees ook: Dit is waarom kwetsbaarheid een sterkte is

3. Erken je gevoelens

Of ze nu verdrietig, boos, gelukkig of beschaamd zijn: wie mentaal sterk is, erkent zijn emoties. Ze gaan hun eigen gevoelens niet minimaliseren of verbergen voor anderen, want ze weten dat ze elke emotie moeten doorvoelen om eruit te kunnen leren en voort te kunnen. Emoties beïnvloeden onze gedachten en de manier waarop we ons gedragen, daarom kan je ze beter niet negeren.

Lees ook: Wat je lichaamstaal verklapt over je emoties

4. Draai je negatieve gedachten om

positief denken Iedereen heeft wel eens negatieve gedachten. Ook diegenen die zich mentaal goed voelen. Het grote verschil met mensen die zich nog niet helemaal goed voelen? Mentaal sterke mensen kiezen ervoor om de negatieve gedachten niet de bovenhand te laten nemen. Ze zijn er zich van bewust dat het hier over gedachten gaat en niet over de realiteit. Dat doen ze door na te denken over waar die negatieve gedachten vandaan komen en hoe ze hier een positieve draai aan kunnen geven. Natuurlijk heeft iedereen wel eens een baaldag, maar hoe iemand daar mee omgaat zegt veel over de mentale sterkte van die persoon.

Lees ook: Hoe positief denken je helpt bij mindfulness

5. Gebruik je mentale energie op het juiste moment

Mentaal sterke mensen beseffen dat de tijd die ze hebben en de energie die ze in anderen kunnen investeren maar beperkt zijn. Daarom zetten ze die mentale energie in op gepaste momenten en weten ze wanneer ze zichzelf wat moeten sparen. Dat uit zich in niet de hele tijd bezorgd te zijn over allerlei dingen, want ze weten dat sommige zaken buiten onze controle liggen. Die energie steken ze liever in zaken waar ze wel een invloed op hebben zoals hun persoonlijke groei.

Lees ook: 5 natuurlijke manieren om stress te verlichten

6. Besef dat je ook tekortkomingen hebt

Hoe goed we sommige dingen ook kunnen: dat geldt niet voor alles. Iedereen is minder goed in iets en dat is helemaal oké. Mentaal sterke mensen durven dat toe te geven en hun eigen tekortkomingen onder ogen te zien. Waarom? Omdat ze weten dat ze hieraan kunnen werken en dat het goed is om soms hulp te vragen aan anderen. Iedereen heeft sterktes en zwaktes, zo vult iedereen elkaar aan.

Lees ook: Waarom je minder streng voor jezelf moet zijn

7. Neem je eigen verantwoordelijkheid

alles uit het leven halen Stop met het zoeken van excuses en neem gewoon je eigen leven in handen. Het is niet simpeler dan dat. Wie beseft dat zijn gedrag een gevolg is van zijn eigen keuzes en hoe dat gedrag bepaalde uitkomsten kan beïnvloeden, is goed bezig. Mentaal sterke mensen beseffen dat ze hun eigen leven in handen hebben en dat ze zelf de touwtjes hanteren. Verbreek vriendschappen waarbij je jezelf niet goed voelt en stap uit die relatie die je in een schim van jezelf deed veranderen. Dat is mentaal sterker worden: het besef dat dit jouw leven is en niet dat van iemand anders. Neem je eigen verantwoordelijkheid in handen. Lees ook: Moeite met slechte gewoontes te doorbreken? Dit is waarom Mentaal sterker worden zal jou lukken als je deze zaken stuk voor stuk probeert toe te passen. Waar een wil is, is een weg.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"