Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
problemen met afvallen

Problemen met afvallen? Dit is waarom

Als het gaat om het bestrijden van dat te hoge cijfer op de weegschaal, klinkt het regelmatig dat je gewoon genoeg discipline moet hebben. Met voldoende discipline vliegen die kilo's er ongetwijfeld in no time af. Of toch niet? Soms ligt het iets gecompliceerder dan dat en duurt het langer voor je dat cijfertje eindelijk naar omlaag ziet gaan. Hoe langer het duurt, hoe meer je het gevoel hebt jezelf te saboteren door toe te geven aan bepaalde cravings. Maar hey, dan ben je niet alleen. De grote schuldige hierachter is niét een gebrek aan discipline, maar wel een belangrijk hormoon dat voor problemen met afvallen zorgt.

Leptine

afvallen De grote schuldige die bepaalt hoe vlot jij afvalt kan wel eens het hormoon leptine zijn. Dat hormoon heeft namelijk een belangrijke invloed op onze vetopslag. Vergis je niet, het is een hormoon dat iedereen wel degelijk nodig heeft. Leptine reguleert de eetlust en geeft aan wanneer je genoeg hebt gegeten en je lichaam dus van voldoende brandstof is voorzien. Het eiwit wordt aangemaakt in de vetcellen, circuleert vervolgens in het bloed en gaat zo door naar de hersenen. Elk lichaam heeft een andere leptine-drempelwaarde. Dat houdt in dat wanneer je genoeg gegeten hebt, je hersenen voelen dat je weer genoeg energie hebt om door te gaan, waardoor je leptinewaarde boven de drempel komt te liggen. Wanneer je voldoende gegeten hebt, kan je weer functioneren en actief zijn.

Minder gewicht, minder vetcellen

afvallen Althans, dat is hoe leptine werkt wanneer je op gewicht blijft. Plots afvallen brengt een andere werking van leptine met zich mee. Mensen die diëten of hun levensstijl helemaal omgooien, gaan vetcellen en vet verliezen. Aangezien leptine geproduceerd wordt in de vetcellen, betekent dat ook dat de hoeveelheid leptine afneemt. Je hersenen moeten zich dus even aanpassen aan dat nieuw leptinegehalte. Ze interpreteren dat lagere gehalte als een vermindering van de vetvoorraad, waardoor ze hongersignalen uitsturen, zodat je de voorraad weer kan aanvullen. Dat is wat voor problemen met afvallen zorgt: je hersenen zeggen letterlijk tegen jou dat je moet eten. Je lichaam is namelijk zo ingesteld dat het in eerste instantie dat verloren gewicht terug wil winnen. Dat verklaart onder andere de cravings die je soms niet kan weerstaan.

Lees ook: Zijn tussendoortjes gezond of niet? Wel op deze manier!

Een gezonde levensstijl is geen dieet

verschil tussen bruin en wit vet Dat is waarom het zo belangrijk is om te kiezen voor een gezonde levensstijl op lange termijn. Een dieet werkt met terugwerkende kracht, net om die reden dat je lichaam na het afvallen die kilo's terug wil bijkomen. Crashdiëten zijn dus zowat het slechtste wat je kan doen voor je lichaam. Wanneer je extreem weinig eet om vet te verliezen, gaat je lichaam in overlevingsmodus. Dat cijfer op de weegschaal gaat misschien wel omlaag tijdens dat dieet, maar zal erna weer pijlsnel de hoogte inschieten eens je terug 'normaal' begint te eten. Wanneer je jezelf bewust bent van je overgewicht en je de nodige motivatie hebt gevonden om er iets aan te doen, is het essentieel dat je veranderingen maakt die op lange termijn uithoudbaar zijn. Kies voor een bewust en gezond voedingspatroon dat jou de nodige voedingsstoffen biedt, zonder dat je honger moet lijden. Start bijvoorbeeld met een natuurlijke kuur zoals SkinnyLove die jouw smaakpapillen op lange termijn verandert, waardoor je zelfs geen zin meer hebt in zoet of zout ongezond eten.

Meer dan discipline alleen

cichoreiwortel Onthoud hier vooral dat afvallen meer dan discipline alleen is. Het kan zijn dat je lichaam in het begin tegenwerkt, doordat het de verloren kilo's wil compenseren. Toch is volhouden hier de boodschap. Ondanks dat het bij de ene al wat langer duurt dan bij de andere, zal je na een tijdje zéker resultaat zien. Een gezonde levensstijl loont altijd en je zal na verloop van tijd die problemen met afvallen samen met die overbodige kilo's zien verdwijnen.

Lees ook: 5 elementen die bepalen hoe snel we afvallen

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo