Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
tips om het milieu te helpen

6 geldbesparende tips om het milieu te helpen

Een grote boosdoener voor het milieu en voor je portemonnee? Plastic. Als er één ding het milieu schade toebrengt, dan is het deze kunstmatige stof wel. Jammer genoeg bestaan heel wat producten uit plastic of komen heel veel producten in een plastic verpakking.

Het spijtige van de zaak is dat zelfs als je plastic recyclet, je het nog steeds maar twee tot drie keer opnieuw kan gebruiken. Smijt je het weg? Dan duurt het extreem lang voor het vergaat. Bovendien kosten producten verpakt in of gemaakt uit plastic redelijk wat geld. Dringend tijd om deze geldbesparende tips om het milieu te helpen toe te passen.

minder plastic

Kwaliteit

Hm, plastic duur? Plastic is toch helemaal niet duur? Als je een product van slechte kwaliteit koopt, dan niet nee. Maar... goedkoop is duurkoop, zeggen ze wel eens. Wanneer je ergens weinig voor betaalt, maar het eigenlijk niet van goede kwaliteit is, kan je achteraf toch nog meer geld kwijt zijn dan als je in één keer investeert in goede kwaliteit. Dan betaal je eenmalig een hogere prijs, maar gaat het product ook langer mee. Dat in tegenstelling tot meerdere goedkopere versies die uiteindelijk allemaal samen zelfs meer kosten dan een keer de aankoop van een duurdere variant. En als je dan toch bezig bent met besparen op je portemonnee, kan je beter ineens besparen op de planeet en kiezen voor opties die niet bestaan uit plastic en die je voortdurend kan hergebruiken. Deze zes tips om het milieu te helpen maken het je makkelijk.

1. Vervang je tandenborstel

tips om het milieu te helpen
Een tandenborstel die niet uit plastic bestaat? Ja, ze zijn er! Bamboe tandenborstels zijn een duurzame optie om het milieu van plastic af te helpen. Deze tandenborstels gemaakt van bamboe zijn niet alleen ecologisch, maar ook kwaliteitsvol en gaan daardoor langer mee. Je moet nog steeds op een normale termijn je tandenborstel vervangen, maar het materiaal is biologisch afbreekbaar, waardoor je minder afval op de berg gooit. Je tanden en je portemonnee zullen je dankbaar zijn!

2. Investeer in een menstruatiecup

menstruatiecup Toegegeven, maandverband en tampons bestaan misschien niet helemaal uit plastiek, maar ze brengen wel enorm veel restafval mee: van de doos waarin de producten komen tot het wegsmijten van het product zelf. Waarom meerdere keren een doos maandverband of tampons kopen, als je ook kan investeren in een herbruikbare menstruatiecup? Hier investeer je één keer in een duurder item waar je gedurende een langere tijd mee voort kan. Een menstruatiecup is eigenlijk een cup of een klein potje van buigzaam materiaal dat je moet inbrengen in de vagina, net zoals je bij een tampon zou doen. Je kan de cup 12 uur lang laten zitten en moet de cup alleen grondig uitwassen wanneer je hem opnieuw wilt gebruiken. De gemiddelde gebruikstermijn van een menstruatiecup is ongeveer een jaar. Véél langer dus dan een gemiddelde doos maandverband, waardoor je veel afval en geld uitspaart.

Lees ook: Alles wat je moet weten over de menstruatiecup

3. Koop een herbruikbare waterfles

Weg met al die plastic flesjes waarin je water meeneemt naar het werk. Investeer in een waterfles die herbruikbaar is. Als je elke dag van de week een flesje water koopt in plaats van één keer te investeren in een herbruikbare waterfles, ben je veel meer geld kwijt. Bovendien is het megahandig om overal je favoriete drankje zoals bijvoorbeeld het natuurlijke SkinnyLove mee naartoe te nemen. Zo moet je nooit twijfelen of je wel iets bij hebt om te drinken, je kan het 's morgens gewoon van thuis uit al in je tas steken. Tot slot is de waterfles makkelijk afwasbaar in de vaatwasser en gaat deze enorm lang mee. Waar wacht je nog op?

Lees ook: Zo maak je jouw herbruikbare waterfles helemaal proper en bacterievrij

4. Gebruik een herbruikbare winkeltas

tips om het milieu te helpen
Sta je altijd last minute aan de kassa wanneer je plots beseft dat je wéér een extra plastic boodschappentasje moet kopen om je aankopen mee naar huis te nemen? Waarom vervang je deze plastic zakjes die je elke keer opnieuw koopt en wegsmijt niet gewoon door een stoffen winkeltas die je keer op keer opnieuw gebruikt? Bovendien is de kans klein dat je een mooi model nog vergeet wanneer je jouw tripje naar de supermarkt inzet. Ga altijd voorbereid op pad en neem je - uiteraard plasticvrije - boodschappen op een duurzame manier mee naar huis!

5. Neem je eigen stoffen zakjes mee naar de winkel

tips om het milieu te helpen
Naar de winkel gaan op een manier die het milieu helpt, gaat nog verder dan alleen maar een herbruikbare winkeltas meenemen. Zo bestaan er tegenwoordig ook stoffen zakjes waarin je jouw groenten en fruit kan steken, zodat je niet voor alle losse ingrediënten die je wil meenemen een apart plastic zakje moet kopen. Opnieuw veel beter. En je kan de zakjes altijd uitwassen tegen de volgende keer dat je weer naar de winkel gaat.

6. Drink uit metalen rietjes

tips om het miileu te helpen
Het tijdperk van plastic rietjes is ondertussen écht wel gepasseerd. Een van de meest gepredikte tips om het milieu te helpen, zijn herbruikbare rietjes. Wie vandaag van zijn lekker frisse SkinnyLove wil drinken uit een rietje dat er mooi uitziet, kiest echt wel voor metalen rietjes die afwasbaar zijn. En metalen rietjes saaier dan plastic rietjes? Helemaal niet. Ze komen eveneens in mooie uitvoeringen die er leuk blijven uitzien, met het grote verschil dat je veel minder geld uitgeeft aan verschillende patroontjes, omdat je jouw favoriet gewoon telkens opgebruikt. Met herbruikbare en afwasbare rietjes heb je dat probleem niet, want je kan blijven genieten van je favoriete print.
Dankzij deze tips om het milieu te helpen, weet je dus dat het milieu helpen ook kan zonder opofferingen te maken.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"