Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
geeuwen aanstekelijk

Waarom geeuwen zo aanstekelijk werkt

Geeuwen is een oerreflex waaraan we allemaal wel eens moeten toegeven. Het is hierbij opvallend dat je meestal moet geeuwen wanneer iemand anders in je omgeving ook aan het geeuwen is. Of jij steekt anderen aan. Waarom werkt geeuwen zo aanstekelijk?

Wat is geeuwen?

Een geeuw is een reflex vanuit de hersenen. Een geeuw zet talloze spieren aan het werk: de mondspieren, de spieren van de hals, het ademhalingsstelsel en het gelaat. Een geeuw is een gevoel dat je niet kan bedwingen als het opkomt. Hoe ongepast het je ook lijkt in een bepaalde situatie, je hebt er geen controle over.  Het geeuwen verloopt altijd in drie verschillende fases. Eerst ademen we diep in waarbij onze mond automatisch wijd opengaat. In een tweede stap blokkeert onze ademhaling en tot slot ademen we langzaam uit. Ook al spreken we hier over drie fases, toch is het tijdsbestek heel kort. Een geeuw duurt gemiddeld 3 tot 5 seconden.

Lees ook: Slecht geslapen? Dankzij deze trucjes tover je die wallen écht weg

1. Onbewust communiceren

Geeuwen zou een onbewuste manier van communiceren en contact zoeken zijn. Een geeuw is meestal een uitdrukking van vermoeidheid. Wie een ander ziet gapen, gaat onbewust de andere nadoen. Dat doe je om sympathie uit te drukken of contact te leggen. Het klinkt misschien gek, maar onthoud vooral dat je dit niet bewust doet.

2. Imitatie

We kunnen niet doen alsof we geeuwen, wat erop wijst dat iemand die geeuwt ook echt geeuwt. De spieren die een geeuw activeren, kunnen alleen spontaan die beweging maken. Het is een beetje te vergelijken met allemaal lachen om dezelfde situatie. Wanneer je iemand ziet lachen met iets, heb je zelf ook de neiging om te beginnen lachen. Ook al weet je misschien niet echt waarom. Dit imitatiegedrag zit bij ons ingeprogrammeerd. Er is een deel in de hersenen dat verantwoordelijk is voor het nabootsen van gedrag en sociale vaardigheden. Dat deel ligt ook mee aan de basis van waarom geeuwen zo aanstekelijk werkt.

3. Empathie

Een derde verklaring die onderzoekers vaak aan dit geeuwfenomeen geven, is dat geeuwen te maken heeft met een groot inlevingsvermogen. Als je een hoog empathisch vermogen hebt, is de kans groter dat je meegeeuwt wanneer andere mensen in je omgeving geeuwen. Welke van de drie verklaringen nu écht klopt, weten we niet. Verder onderzoek over waarom geeuwen aanstekelijk werkt, zal nog een eenduidige verklaring moeten opleveren.
Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo