Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
wat te doen na een eetbui

4 tips voor wat te doen na een eetbui (schaam je vooral niét)

Oeps. Is die zak chips nu echt helemaal leeg?! Heb ik echt drie porties van die maaltijd gegeten?! Geen paniek als je dit overkomt. Ga vooral niet denken dat je jouw hele gezonde vooruitgang hebt verpest, want dat is niet waar.

De overgang naar een gezonde levensstijl gaat met vallen en opstaan. Laat je motivatie niet verpesten door die eetbui. Vraag je jezelf af wat te doen na een eetbui?

Deze vier tips kunnen je alvast helpen. Eerst en vooral al even iets duidelijk maken: eetbuien zijn geen teken van zwakte of van een gebrek aan discipline. Iedereen eet wel eens iets te veel of heeft achteraf soms spijt van wat ze allemaal hebben gegeten. Een balans onderhouden is niet altijd makkelijk, zelfs niet als je al een gezonde levensstijl hebt aangenomen.

Waarom krijgen we eetbuien?

verschil honger en dorst

Er is geen eenduidige oorzaak die je eetbuien bezorgt, maar het kan te verklaren zijn door heel wat verschillende mogelijkheden. Als je bijvoorbeeld een emo-eter bent, kan je soms eetbuien hebben vanuit je emoties. Je zoekt dan troost in je eten, waardoor je jezelf eventjes verliest.

Achteraf besef je dan dat al dat eten je eigenlijk alleen nog slechter doet voelen. Toch is dat niet de enige mogelijke oorzaak. Soms probeert je lichaam je er op deze manier op te wijzen dat je bepaalde voedingsstoffen tekort komt.

Wanneer je bijvoorbeeld veel te weinig eet dan je eigenlijk nodig hebt, gaat je lichaam dat willen compenseren. Dat kan ervoor zorgen dat als je bijvoorbeeld een hele dag lang te weinig eet, je vervolgens 's avonds in de mist gaat en alles opeet wat je tegenkomt.

Glycemische index

voedingsmid

Eigenlijk heeft eten een beetje hetzelfde effect op je hersenen als alcohol of drugs: het werkt verslavend.

Voeding met een hoge glycemische index zorgt voor een hoge piek in je bloedsuiker. Dat wordt onmiddellijk gevolgd door een snelle daling, waardoor je lichaam en je hersenen alleen maar meer van dat eten willen.

Die verandering zorgt ervoor dat je hersenen het signaal uitsturen dat je meer van dat eten moet eten. En zo is het een vicieuze cirkel.

Wat te doen na een eetbui? Deze uitleg alvast voor de geest halen is een eerste tip: zo besef je tenminste dat het niet gaat om een gebrek aan discipline.

1. Eet de dag erna voldoende

Een val waar velen intrappen nadat ze een eetbui hebben gehad, is de volgende dag minder eten om de overmatige hoeveelheid calorieën van de dag ervoor te compenseren.

Doe dat zeker niet, dat is zowat het slechtste wat je kan doen. Je lichaam moet nog steeds voldoende vitaminen en voedingsstoffen binnenkrijgen, om optimaal te kunnen functioneren.

Eet gewoon gezond en voorzie maaltijden die je maag vullen. Denk aan veel groenten, fruit en vezels. Kies daarnaast gezonde tussendoortjes, zoals de Craving killer, die je lang genoeg verzadigd houden en die geen piek in de bloedsuikerspiegel veroorzaken. zodat je niet in een nieuwe eetbui belandt.

De kans is groot dat je de eetbui in de eerste plaats hebt gehad, omdat je jouw lichaam niet van voldoende voedingsstoffen had voorzien. Maak er geen vicieuze cirkel van.

2. Wees niet te streng voor jezelf

slechtgezind wanneer je honger hebt

Ga jezelf nu niet meteen een hele week lang al het lekkers waar je zin in hebt ontzeggen, als straf omdat je even de controle bent verloren.

Onthoud dat een gezonde levensstijl over balans gaat en dat af en toe die ene snack écht wel kan. Je moet niet te streng zijn voor jezelf, iedereen gaat wel eens in de mist. Een dag te veel eten, gaat je hele vooruitgang echt niet verpesten.

Probeer daaraan te denken, want anders demotiveer je jezelf. Een nieuwe dag, een nieuwe kans. 

3. Drink voldoende water

drankjes koel houden

Na een eetbui kan je spijsvertering even wat ontregeld zijn en kan je een opgeblazen gevoel hebben.

Panikeer hier vooral niet door, maar zorg gewoon dat je de dag erna veel water drinkt. Zo kan je jouw spijsvertering een boost geven en gaat je lichaam zichzelf zuiveren.

Water is altijd en overal de oplossing! Heb je moeite om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid water binnen te krijgen? Voeg dan het natuurlijke SkinnyLove toe aan je water, om er een extra smaakje aan toe te voegen.

De ingrediënten van het extract hebben eveneens een stimulerende werking voor de spijsvertering.

4. Meer bewegen

stevig doorwandelen

En met dat meer bewegen, bedoelen we uiteraard niet excessief gaan bewegen om het teveel aan calorieën van de dag ervoor te verbranden. Dat is absoluut niet de bedoeling.

Waarom je dan meer moet bewegen? Door bijvoorbeeld een wandelingetje te maken de dag erna of een rondje te gaan lopen, ga je jouw hoofd leeg maken en ga je jezelf achteraf al veel beter voelen.

Sporten maakt namelijk endorfines vrij, waardoor je plots beter gezind bent. Die beweging zal je beter doen voelen over je lichaam en bijgevolg helpen om de eetbui van de dag ervoor wat te relativeren.

Wat te doen na een eetbui? Wees dus niet te hard voor jezelf en panikeer niet meteen dat je hele dieet om zeep is. Elke dag is een nieuw begin!

Snel het jezelf gemakkelijk maken? Probeer dan nu het SkinnyLove Snel Slank Starterspakket. Lees er hier meer over.

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo