Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
blaasontsteking

Zo herken je een blaasontsteking en dit kan je eraan doen

Heb je een branderig gevoel tijdens het plassen, voortdurend een pijnlijk gevoel in de onderbuik en heel de tijd de drang om naar het toilet te gaan? Ziet je urine er ook nog eens troebel uit en heeft deze een andere geur dan anders? Dan bestaat de kans dat je een blaasontsteking hebt. Hier vind je alles wat je moet weten over een blaasontsteking.

Wat is het?

blaasontsteking Een blaasontsteking is een aandoening die voornamelijk vrouwen treft. Ongeveer 50% van de vrouwen heeft minstens één keer in haar leven een blaasontsteking. En die kan best pijnlijk zijn. De ontsteking ontstaat door een besmetting van de blaas met verschillende bacteriën die daar via de urineleider terechtkomen. Het risico om een blaasontsteking op te lopen stijgt naarmate de leeftijd. Dat komt omdat de kwaliteit van het slijmvlies dat de urinewegen beschermt vanaf de menopauze vermindert en de vaginale afscheiding die beschermt tegen genitale infecties helemaal verdwijnt. Hierdoor worden bacteriën moeilijker op afstand gehouden.

Oorzaken

blaasontsteking Naast de lichamelijke oorzaak, zijn er ook nog andere mogelijke oorzaken van een blaasontsteking. Een onvoldoende intieme hygiëne zorgt er bijvoorbeeld voor dat onder andere darmbacteriën in contact komen met de urinebuis. Die bacteriën kunnen eveneens zorgen voor een blaasontsteking. Het ondergoed dat je draagt speelt ook een belangrijke rol. Nauwsluitende en slecht ademende kleding of ondergoed zijn een echte broeihaard voor bacteriën. Daarnaast kan te weinig drinken ervoor zorgen dat je minder moet plassen, waardoor de bacteriën eigenlijk meer tijd krijgen om via de urinebuis naar de blaas te bewegen. Hoe minder je moet plassen, hoe minder de urinebuis wordt uitgespoeld. Daardoor vermenigvuldigen de bacteriën zich vlugger.

Symptomen

De symptomen van een blaasontsteking zijn gelukkig redelijk duidelijk. Meestal gaat de aandoening gepaard met een pijnlijke drang om te plassen en een branderig gevoel tijdens het plassen zelf. Ook zal je opvallend vaker moeten gaan dan normaal, terwijl er maar heel weinig urine vrijkomt in één keer. Daar komt ook nog pijn in de rug of de onderbuik bij, samen met een troebele urine, waar soms zelfs bloed in kan zitten.

Wat kan je er tegen doen?

blaasontsteking Eerst en vooral is het zeker belangrijk om een huisarts te raadplegen om de juiste diagnose te stellen. Wanneer je een blaasontsteking hebt, zal hij je antibiotica voorschrijven om de ontsteking tegen te gaan. Verder zijn er nog enkele belangrijke tips omtrent intieme hygiëne die de aandoening kunnen voorkomen of tegengaan. Vaginale douches zijn liefst te vermijden en het is aan te raden om een verzorgingsproduct te gebruiken met een aangepaste pH-waarde aan de vaginale flora. Draag geen te strakke kleding en zeker geen synthetisch ondergoed. Daarnaast is het belangrijk om elke keer nadat je seks hebt gehad onmiddellijk te plassen. Zo voorkom je de doorgang van ziektekiemen uit de vagina. Ook 1,5 liter water per dag drinken is een goede tip.

Lees ook: 6 tips om makkelijker voldoende water te drinken

Zo weet je hoe je een blaasontsteking kan voorkomen of laten verdwijnen!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"