Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
kamerplanten verzorgen

Zo moet je jouw kamerplanten verzorgen tijdens de herfst en de winter

De overgang van de zomer naar de herfst beïnvloedt niet alleen ons humeur en ons energieniveau, maar affecteert ook onze kamerplanten. Tenminste, toch al zeker de manier waarop we ze moeten verzorgen. Overdag genieten ze van minder zonlicht en de luchtvochtigheid in het huis verandert samen met het seizoen. Daarom hebben de planten nood aan een ander type verzorging dan tijdens de zomer. Zo moet je jouw kamerplanten verzorgen tijdens de herfst- en de wintermaanden.

1. Zet je kamerplanten vlakbij het raam

kamerplanten verzorgen Een plant heeft altijd licht nodig om te blijven groeien en te blijven leven. Nu het steeds vroeger donker wordt en de dagen minder daglicht bevatten, krijgen de planten sowieso minder licht dan tijdens de lange zomerdagen. Daarom is het belangrijk om je planten dicht bij een lichtbron te plaatsen. Zet de kamerplanten daarom bij een raam, zodat ze van elk streepje daglicht kunnen genieten. Vergeet daarnaast zeker niet om de plant af en toe anders te positioneren, zodat alle blaadjes evenveel licht krijgen.

2. Geef je kamerplanten minder water

planten in huis Heel wat mensen willen een tekort aan daglicht compenseren met een teveel aan water. Dat is nochtans absoluut niet goed voor je planten. In de herfst- en wintermaanden hebben ze minder water nodig dan tijdens de warme zomer. Net zoals wij op heel warme dagen meer water moeten drinken en voldoende moeten hydrateren om gezond te blijven, hebben ook planten meer water nodig tijdens hete zomerdagen. Vanaf het herfstseizoen gaan je planten minder water verbruiken. Bekijk het alsof ze in een soort van rustmodus gaan. Geef ongeveer de helft minder water en controleer regelmatig of de grond droog genoeg is voor je jouw groene vriendjes van nieuwe hydratatie wil voorzien. Steek je vinger in de potgrond om er zeker van de zijn dat ook dieper in de aarde de grond droog is, want je wil je plantjes niet verdrinken in een overdosis aan water.

3. Ruim de afgevallen bladeren op

planten in huis Ziet jouw kamerplant er plots iets bruiner uit en vallen er wat bladeren af? Begin dan niet te panikeren, want dat is helemaal normaal. Zodra de lente weer in aantocht komt, zal je kamerplant, net zoals wij, weer nieuwe energie krijgen en weer helemaal openbloeien. De bruine bladeren horen bij de herfst, kijk maar naar de bomen in het bos en de boswandelingen op paden vol met bruine, roestkleurige en gele blaadjes. Je kamerplanten verzorgen door middel van een juiste hoeveelheid water en genoeg daglicht is ruim voldoende om ze te laten overleven tot het volgende bloeiseizoen.

4. Geef geen extra voeding tijdens de winter

planten nachtrust Aangezien jouw kamerplanten in de herfst in rustmodus gaan, heeft het niet veel zin om ze extra voeding te geven, want ze gaan toch niet groeien. Dat is waar de plantenvoeding voor dient: de groei van je planten. Als je dit toch doet terwijl de plant niet kan groeien, dan kan het zijn dat je de wortels in de potgrond daardoor beschadigt en dat je plant ook niet meer opnieuw zal groeien in het nieuwe seizoen. Ook met het verpotten van je planten wacht je beter even tot het voorjaar. Opnieuw geraken anders heel wat wortels beschadigd. Pas vanaf het aanbreken van de lentestralen, is het aan te raden weer voeding te geven om je plantjes mooi te laten groeien en bloeien. Wel is het belangrijk dat je dit telkens opzoekt voor elke specifieke plant, want elke plant vereist een eigen verzorging.

5. Verhoog de luchtvochtigheid

Wanneer de buitentemperaturen naar beneden gaan, gaan de binnentemperaturen naar boven doordat we de verwarming hoger draaien. De warmte van die verwarming zorgt ervoor dat de lucht in je huis veel droger is. Droger dan goed is voor je planten. Vooral tropische planten die het gewend zijn in een vochtige omgeving te bloeien, kunnen hier niet goed tegen en gaan hier schade door oplopen in de vorm van bruine puntjes of bruine randen langs het blad. Dat wil je niet, want dat wordt niet opnieuw groen. Hoe je de luchtvochtigheid kan verhogen? Zet wat bakjes water op de verwarming en ververs die dagelijks. Daardoor gaat de luchtvochtigheid zich via de verwarming meer verspreiden in de lucht en blijven je plantjes beneveld. Een echte luchtbevochtiger werkt uiteraard ook perfect.

Lees ook: Deze badkamerplanten toveren jouw badkamer om tot een wellness

Kamerplanten verzorgen is dus veel minder werk in de herfst en de winter, maar je kan nog steeds even hard genieten van je groene oase in huis!

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo