Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
Zelf kimchi maken: zalig knapperige gefermenteerde groentjes

Zelf kimchi maken: zalig knapperige gefermenteerde groentjes

Heb je geen verse knapperige groentjes op voorraad of goesting in meer pit op je cracker, als tussendoortje of in je gerecht? Maak dan eens zelf kimchi! Het duurt eventjes voor je het kunt eten, maar het is het wachten waard!

Kimchi is een traditioneel gerecht uit de Koreaanse keuken. Het bestaat uit gefermenteerde kool en groenten. Het heeft een beetje een friszure smaak en de groentjes blijven lekker knapperig. Wanneer je het in de (bio)winkel koopt, zit er meestal suiker in verwerkt. Best maak je het helemaal zelf: heel gemakkelijk, gezond en superlekker!

Zelf kimchi maken doe je zo

Ingrediënten 

 • 1 middelgrote Chinese kool
 • 140 gram jodiumvrij zeezout*
 • water, bij voorkeur gedestilleerd of gefilterd
 • 5 tot 6 teentjes geraspte knoflook
 • 1 theelepel geraspte gepelde verse gember
 • 3 eetlepels water
 • 1 tot 5 eetlepels Koreaanse rode pepervlokken (gochugaru)**
 • 225 gram witte rammenas, geschild en in staafjes gesneden
 • 4 lente-uien, in stukjes van 1 cm gesneden

Extra nodig

 • Snijplank en mes
 • Grote kom
 • keukenhandschoenen (optioneel, maar sterk aanbevolen)
 • Bord en iets om de kimchi te verzwaren, zoals een bokaal of blik bonen
 • Vergiet
 • (glazen) pot met afsluitbare deksel (gesteriliseerd), van 1 liter
 • Kom of bord om onder de pot te zetten tijdens het fermenteren

Bereiding

Snijd de kool in de lengte door in vieren. Snijd de kernen uit elk stuk. Snijd elk kwart kruiselings in reepjes van 2 cm breed.

Doe de kool in een grote kom en bestrooi met het zout. Masseer met je handen het zout in de kool tot hij wat zachter wordt. Voeg genoeg water toe om de kool te bedekken. Zet een bord op de kool en verzwaar het met iets zwaars, zoals een pot of blik bonen. Laat 1 tot 2 uur staan.

Spoel de kool af en laat hem uitlekken. Spoel de kool 3 keer onder koud water. Laat 15 tot 20 minuten uitlekken in een vergiet. Maak ondertussen de kruidenpasta.

Spoel de kom die je voor het zouten hebt gebruikt af en droog hem. Voeg de knoflook, gember en water toe en roer tot een gladde pasta. Roer de gochugaru erdoor, gebruik 1 eetlepel voor mild en tot 5 eetlepels voor pittig); zet apart tot de kool klaar is.

Meng de groenten met de kruidenpasta. Knijp voorzichtig het resterende water uit de kool en voeg het toe aan de kruidenpasta. Voeg de rammenas en de lente-ui toe.

zelf kimchi makenGebruik je handen om de pasta voorzichtig in de groenten te werken tot ze goed bedekt zijn. De handschoenen zijn hier optioneel, maar worden sterk aanbevolen om je handen te beschermen tegen prikken, vlekken en geuren!

 

Schep de kimchi in de glazen pot. Druk de kimchi aan totdat de pekel (de vloeistof die eruit komt) de groenten bedekt, en laat aan de bovenkant minstens 2 cm ruimte over. Sluit de pot af.

Zet een schaal of bord onder de pot om eventueel overlopen op te vangen. Laat de pot 1 tot 5 dagen op een koele kamertemperatuur staan, buiten direct zonlicht. Let op: je kunt belletjes in de pot zien en er kan pekel uit het deksel sijpelen. Dat is normaal!

Controleer de kimchi eenmaal per dag door de pot te openen en met een schone vinger of lepel op de groenten te drukken, zodat ze ondergedompeld blijven onder de pekel. (Hierdoor komen ook de gassen vrij die tijdens de fermentatie ontstaan.) Proef ook een beetje op steeds. Wanneer de kimchi naar jouw smaak goed genoeg smaakt, zet je de pot in de koelkast. Je kunt het meteen opeten, maar het is het lekkerst na nog een week of twee.

Lekker op een cracker, als tussendoortje of door je volle rijst of noedelgerecht.

Bewaren: kimchi kan tot een paar maanden in de koelkast worden bewaard. Gebruik telkens schoon keukengerei om de kimchi uit de pot te halen.

Ook lekker: Parels met kip uit de wok

* Gebruik zout dat vrij is van jodium en antiklontermiddelen, die de fermentatie kunnen remmen.

** Je vindt gochugaru in de Aziatische supermarkt of online. Niet gelukt? Vervang het dan door chilipoeder (gebruik dan wel een pak minder, anders wordt het te pittig!).

Vorig artikel SkinnyLove Proof recept: salade met gierst, gegrilde groenten en Parmaham