Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
Ellis: "Ik ben altijd slank geweest" - wanneer je plots kampt met overgewicht

Ellis: "Ik ben altijd slank geweest" - wanneer je plots kampt met overgewicht

Je hoort vaak van mensen die al jaren kampen met overgewicht en het ene na het andere dieet proberen. Mensen die de wanhoop nabij zijn en gefrustreerd raken door het zoveelste jojo-effect. Maar wat als je je hele leven slank bent geweest en door omstandigheden bent verdikt? 

'Hoe moeilijk kan het zijn om een pak friet te laten staan?'

Het overkwam Ellis (40): "Ik ben altijd slank geweest. Ja, ik weet het, ik was een gelukszak. Ik at normaal en deed aan sport, maar niet fanatiek. Mensen die op dieet gingen, begreep ik dan ook nooit zo goed. Ik zag het altijd als een teken van zwakte als mensen te dik waren van te veel eten. 'Hoe moeilijk kan het zijn om een pak friet te laten staan?' dacht ik dan.

Onaardig en bovenal onsympathiek, weet ik nu. Na mijn ervaring weet ik dat achter elke kilo een verhaal schuilt en dat niemand er vrijwillig voor kiest om obees te worden." 

Zwarte periode

"Tot ik een paar jaar terug in een zwarte periode in mijn leven terecht kwam. Mijn papa overleed en mijn echtgenoot besloot van de een op de andere dag dat hij mij niet meer graag zag. Daar zat ik dan. Alleen met de zorg voor drie kinderen die ontroostbaar waren door het verlies van hun bompa en vader die het nodig vond om bij een nieuwe vrouw in te trekken en hen maar twee weekends per maand wilde zien.

'Eventjes terug naar de koelkast om dat laatste stukje taart naar binnen te schuiven om het gemis van mijn papa niet te hoeven voelen'

Emo-eten

Om mijzelf rustig te houden begon ik te eten. Dat ging heel geleidelijk. Een stukjes chocolade om eventjes niet te denken aan het verdriet. Eventjes terug naar de koelkast om dat laatste stukje taart naar binnen te schuiven om het gemis van mijn papa niet te hoeven voelen. Het hielp steeds maar een beetje en voor ik het wist, was mijn gezonde eetpatroon helemaal om zeep. In de avond werkte ik hele zakken chips naar binnen, zodra de kinderen op bed lagen. Ik kon op een gegeven moment niet meer anders en gleed steeds dieper in een dal."

'De drang naar zoet was – eenmaal aangewakkerd – niet meer te stoppen'

De eetbuien onder controle

Omdat ik door mijn depressie met ziekteverlof was droeg ik de ganse dag een jogging met een wijde pull. Daardoor merkte ik niet dat ik inmiddels twee (!) kledingmaten gegroeid was! En dat was nog vóór corona! Mijn beste vriendin heeft mij op een dag apart genomen en sprak haar zorgen uit. Zij heeft mij overtuigd dat ik hulp ging zoeken en met een professioneel iemand moest praten. Daar leerde ik dat mijn (vr)eetbuien mijn verwerkingsproces tegenhielden en ik daar iets aan moest doen. Na lang en hard werken, kreeg ik de eetbuien goed onder controle. Maar de drang naar zoet was – eenmaal aangewakkerd – niet meer te stoppen. Ik was verslaafd geraakt aan chocolade en hoewel ik geen eetbuien meer had, snoepte ik nog steeds meer dan me lief was.

'Wanneer ik gezonde eetkeuzes zou maken, zou het met die extra kilo's vanzelf goed komen'

Coronakilo's eraf in plaats van erbij 

Opnieuw schoot mijn beste vriendin mij te hulp en vertelde me over SkinnyLove. Over dat SkinnyLove mijn drang naar zoet zou verminderen³ en hoe het 100% natuurlijk was. Wanneer ik daarbij, net als voorheen, gezonde eetkeuzes zou maken, zou het met die extra kilo's vanzelf goed komen, zei ze. En wat ze zei, gebeurde ook echt! Ik ben vorig jaar net voor corona uitbrak gestart met schudden en drinken en in plaats van 'coronakilo's' erbij gekregen, heb ik ze tijdens de corona precies allemaal kwijtgespeeld! 

 

Vorig artikel Sofie: "Het zweet droop over mijn rug, zó mijn jeans in"
Volgend artikel Ynske: "Weken later was ik al een paar kilo kwijt"