Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
Sofie: "Het zweet droop over mijn rug, zó mijn jeans in"

Sofie: "Het zweet droop over mijn rug, zó mijn jeans in"

Sofie is 53 en dat de menopauze lastig zou zijn, had ze wel verwacht. Maar niet dat het zó beschamend zou zijn. "Ik durfde niet meer op de lederen sofa van mijn beste vriendin te zitten, uit angst dat mijn zweet er onuitwisbare vlekken op zou maken. Laat staan bij iemand in de auto gaan zitten. En een date? Vergeet het maar…"

Sofie: "Ik was 48 en een aantal vriendinnen van mij klaagden al over de beginselen van de menopauze. Opvliegers, vermoeidheid, dat soort zaken. Ja, ik was op een leeftijd dat ook ik snel aan de beurt ging zijn, maar tot nu toe was de menopauze voor mij slechts een ongemak voor oudere dames. Het is heel gek, maar je denkt nog heel lang dat je geen 'oude dame' bent. Alsof de hele wereld ouder wordt, maar jij nog steeds 36 bent, zo voelde ik me. Ik zat vol energie, had een goed figuur en die paar grijze haren liet ik bij de kapper zorgvuldig camoufleren."

"Toen mijn man heel voorzichtig opperde dat het hier misschien ging om iets dat met mijn leeftijd te maken had, heb ik twee dagen niet met hem gesproken"

Grootverbruiker van XL maandverband

"Op een bepaald moment begon mijn menstruatie anders te verlopen. Mijn regels waren altijd heel regelmatig geweest en ik was (weet ik nu) gezegend met zeer weinig klachten rond mijn cyclus. Plots was er geen peil meer op te trekken wanneer ik mijn regels kreeg en werd ik grootverbruiker van extra large maandverband. Ook merkte ik dat ik rond die periode sneller geïrriteerd geraakte op.. Nu ja, op álles! Toen mijn man heel voorzichtig opperde dat het hier misschien ging om iets dat met mijn leeftijd te maken had, heb ik twee dagen niet met hem gesproken (lacht)."
"Ik dacht eerst nog aan een beginnende griep"

Mag het raam open?

"Ik pak de fiets naar mijn job en neem altijd de trap naar mijn kantoor op het derde verdiep. No biggie, dat deed ik zonder moeite. En toen, tijdens het fietsen, droop het zweet ineens over mijn rug, zó mijn jeans in. Ik dacht eerst nog aan een beginnende griep (het was pré-coronatijd), maar toen mijn collega mij vroeg of ik 'zojuist een marathon gelopen had, want ik zweette zo erg', begon er iets te dagen. Wanneer ik tijdens een meeting vroeg of het raam open mocht, want het was zo warm, wist ik wat er aan de hand was. Het was december en -3 graden. De menopauze had haar intrede gedaan."

"Toen ik eindelijk de moed vond om op dat ellendige ding te gaan staan, gaf 'ie 5 kilo extra aan!"

Is mijn jeans gekrompen?

"Ik had dus het vermoeden dat mijn beurt was gekomen en de pre-menopauze was ingezet, maar hoe nu verder? Ik besloot het, zoals veel vrouwen, te negeren. Wie weet had ik het me ingebeeld en hoe erg kon het nu zijn? Misschien was dit het wel en zou ik met deze milde klachten lachend door de menopauze heen weten te geraken. Toen de knoop van mijn jeans bijna niet meer dicht ging, hield ik mezelf dan ook voor dat deze was gekrompen en kreeg mijn man de schuld, omdat hij 'm waarschijnlijk in de droogkast had gestoken. Wat niet zo was (ocharme..). 

Maar de weegschaal liegt niet. Toen ik eindelijk de moed vond om op dat ellendige ding te gaan staan, gaf 'ie 5 kilo extra aan! En ik had niet anders geleefd. Ik at gezond (nu ja, meestal dan, de chocolade begon steeds vaker te lonken), ik bewoog voldoende. Het keiharde oordeel schoot door mijn hoofd: 'Mens, je bent in de menopauze beland'. De hormonen hielpen ook niet mee en ik barstte dan ook in tranen uit (lees: hysterische huilbui)."

"Die stomme overgang heeft drie fases"

Opvliegers, nachtzweten, doffe huid = doffe ellende

"Je leest over een resem aan klachten die je kunt krijgen tijdens de (pre)menopauze. Nu, ik heb ze bijna allemaal moeten doorstaan: opvliegers, vermoeidheid (middagdutjes!), nachtzweten (jak!), vreetbuien (chocolade werd mijn beste vriend), moodswings (mijn man en kinderen waren vaak slachtoffer), die verdomde kilo's die maar niet verdwenen, een doffe huid,... Het was doffe ellende om het zo te zeggen. 

Van de huisarts en andere informatie die ik tot me nam, leerde ik dat de menopauze niet een jaartje afzien is. Nee, die stomme overgang heeft drie fases en die kunnen bij elkaar jaren duren!"

Het ganse jaar last van je regels, zónder je regels

"De menopauze. Dat was jarenlang iets voor in de verre toekomst. En nu zit ik er middenin. Ik ben niet iemand die lijdzaam gaat afwachten op wat komen gaat. Ik ben iemand van de actie! Medicatie en hormoontherapie kunnen een oplossing zijn, maar daar wil ik (nog) niet aan beginnen. Hoe vervelend de symptomen ook zijn, ik kan er wel normaal mee leven. Het is gewoon erg lastig en vervelend. Alsof je het ganse jaar last hebt van je regels, maar dan zonder je regels (wat dan weer een voordeel is!). Wat mij wel heeft geholpen is nog meer te letten op wat ik in mijn mond steek. Ik probeer zo veel als mogelijk natuurlijke en biologische producten te eten, te minderen met suiker, alchohol en cafeïne en ik blijf bewegen zoals ik al deed. Een keer in de week houd ik een cheatday waarop ik chocolade en een glas wijn mag van mezelf. Zo is dat prima vol te houden!

"Wij vrouwen hebben jarenlang last van hormonen, menstruatie én kunnen kinderen baren" 

Het natuurlijke drankje SkinnyLove heeft mij geholpen om terug meer energie te krijgen en mijn huid weer meer te laten stralen. De kilo's ben ik nog niet kwijt, maar dat is oké, want dat hoeft niet om ter snelst. Ik leer langzaam mijn nieuwe 'ik' te accepteren en voel dat ik terug beter in mijn vel steek. Wij vrouwen hebben jarenlang last van hormonen, menstruatie én kunnen kinderen baren, dus die menopauze kunnen we ook wel aan!"

Ook interessant om te lezen:

Vorig artikel Kim: "Er was een ongeluk voor nodig om te beseffen dat ik af moest slanken"
Volgend artikel Ellis: "Ik ben altijd slank geweest" - wanneer je plots kampt met overgewicht