Het schokkende effect van suiker op je gezondheid
Hoeveel suiker hebben we nodig?
Suikers vormen samen met onder andere vetten en koolhydraten een belangrijke bron van brandstof voor ons lichaam. Tenminste, de aanbevolen hoeveelheid en de gezonde, natuurlijke suikers toch. Eigenlijk zijn suikers enkelvoudige koolhydraten. Deze komen snel in de bloedbaan terecht in de vorm van glucose. Op die manier zijn ze een rechtstreekse energiebron voor het lichaam. Die energie is nodig voor het lichamelijk en mentaal functioneren. Er moet een belangrijk onderscheid gemaakt worden tussen de soort suiker die je binnenkrijgt. Vooral de vrije, toegevoegde suikers vermijd je liever. Je vindt deze terug in voorverpakte voeding zoals kant-en-klare maaltijden en in ongezonde voeding zoals koeken, chips en andere snoepvarianten. Vergis je echter niet, ook in groenten en fruit zit er suiker. Dat zijn natuurlijke suikers. Deze zijn gezonder dan de toegevoegde variant en daarom de beste voeding om suiker uit te halen. Toch moet je ook hier niet mee overdrijven. Al zal dat geen probleem zijn eens je ontdekt wat het effect van suiker op je gezondheid is. Heel veel mensen eten dagelijks veel meer dan de aanbevolen hoeveelheid suikers die we eigenlijk nodig hebben. Onze dagelijkse inname van voeding mag slechts 5% suiker bevatten. Dat stemt overeen met ongeveer 12,5 suikerklontjes per dag. Uit recent wetenschappelijk onderzoek bleek daarentegen dat de gemiddelde mens 28 suikerklontjes per dag consumeert. Slik.
Lees ook: Zoveel kilo suiker eten we écht per jaar
1. Wekt verslaving op
Suiker heeft hetzelfde effect op ons brein als alcohol: het kan een verslaving opwekken. Echt waar. Hoe dat komt? In beide gevallen licht hetzelfde gedeelte in ons brein op, namelijk het gedeelte dat het gelukshormoon dopamine aanmaakt. Dopamine komt vrij wanneer ons brein 'blij' is. Het wordt geproduceerd als een soort van beloning voor iets leuks. Wie een glas wijn drinkt, krijgt dezelfde beloningsprikkels dan wie een suikerrijke snack eet. Wie verslaafd is aan iets, wil steeds opnieuw dat dopamine-gehalte verhogen. Dat hormoon zorgt eveneens voor de aanmaak van serotonine, wat het geluksgevoel nog meer doet pieken. Wanneer de productie van deze hormonen stabiliseert, zal het effect verdwijnen dat je ervaart wanneer je alcohol drinkt of suiker eet. Je brein snakt letterlijk elke keer opnieuw naar datzelfde effect en vraagt dus van jou om datzelfde gevoel weer op te wekken. Zo ontstaat verslaving. Dat is meteen de verklaring achter de moeilijkheid om voeding met suiker te weerstaan.
Lees ook: Zin in snacks? Dit is waarom je altijd verlangt naar te zoet of te zout eten
2. Geeft je een slecht humeur
Suikerrijke voeding kan je dopamine-gehalte wel eventjes de hoogte in laten gaan, toch zal het je gemoed niet ten goede komen. Meer zelfs, suiker geeft je een slecht humeur. Een eerste reden hiervoor sluit aan bij het eerste puntje: suiker wekt verslaving op. Als je verslaafd bent aan suiker en voortdurend opnieuw verlangt naar die boost die je ervan krijgt, dan word je logischerwijze slechtgezind op de momenten dat je zonder suiker zit. Een tweede reden waarom suiker je een slecht humeur bezorgt, is dat de voedingsstof de aanmaak van BDNF vermindert. Dat is een zenuwcelstimulerende stof die nodig is om bijvoorbeeld nieuwe dingen te leren en zaken te onthouden. Als je niet voldoende BDNF aanmaakt, kan dat op verschillende manieren een achteruitgang van de mentale gezondheid betekenen. Dit komt grotendeels omdat je meer grijze massa verliest door ongezonde voeding. Dat veroorzaakt aandoeningen zoals dementie, de ziekte van Alzheimer en depressie.
Lees ook: Moeite met onthouden? Deze specerij is de oplossing voor een slecht geheugen
3. Zorgt voor een energiedip
Wanneer je voeding met suiker eet, bevat die voeding een hoge glycemische index. Die index zegt iets over hoe snel de koolhydraten worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Dat geeft eveneens een indicatie van hoe snel de bloedsuikerspiegel stijgt wanneer je net gegeten hebt. Voeding met een hoge glycemische index levert een stijgende bloedsuikerspiegel op en bijgevolg minder verzadiging en minder energie. Je krijgt een korte energieboost door de opgenomen suikers, maar die piek verdwijnt even snel als dat hij opkwam. Veel mensen krijgen hier te maken met een vicieuze cirkel. Ze hebben een energiedipje, dus grijpen ze opnieuw naar suikers voor snelle energie. Zo werkt het niet. Dat bewijst opnieuw het verslavende effect dat suiker op ons brein en lichaam heeft. Kies dus voor natuurlijke suikers of voor voeding met een tragere glycemische index. Die voeding zal je langer voldaan houden en ervoor zorgen dat je minder snel zin krijgt in méér eten, terwijl je eigenlijk al voldoende hoeveelheden hebt gegeten.
Lees ook: Een middagdip tegengaan? Geen probleem dankzij deze tips
Denk dus twee keer na voor je iets opeet waarvan je weet dat het je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid suiker ruimschoots gaat overschrijden. Het effect van suiker op je gezondheid is niet mals.