Is er een verschil tussen een angstaanval en een paniekaanval?
Wat is een paniekaanval?
Een paniekaanval is eigenlijk een intens moment van angst dat plots opkomt en lang kan duren. Deze vorm van paniek is vaak een gevolg van veel stress en veel emoties. Zowel mentale als lichamelijke stress spelen hierbij een grote rol. Je ervaart symptomen zoals hartkloppingen, zweten, trillen, kortademigheid, een pijn op de borst, misselijkheid of buikpijn, een duizelig of licht gevoel in het hoofd, rillingen, tintelingen en gevoelens van onwerkelijkheid. Wie een paniekaanval heeft, kan het gevoel hebben dat hij even niet in zijn eigen lichaam zit. Alles wordt even te veel en het voelt alsof je letterlijk op jezelf neerkijkt terwijl de paniek door je lichaam en je hoofd gaat. Een angstaanval is eigenlijk hetzelfde als een paniekaanval, het is gewoon een meer informelere term die het gevoel op een andere manier beschrijft.
Lees ook: Wat gebeurt er tijdens een paniekaanval (en wat doe je ertegen)?
Wat is de oorzaak?
Paniekaanvallen kunnen zowel een lichamelijke als een psychische oorzaak hebben. Als je regelmatig last hebt van paniekaanvallen, raadpleeg je best eens je huisarts om de oorzaak te achterhalen. Regelmatig worden ze veroorzaakt door een bepaalde trigger die je angst voor een bepaalde situatie opwekt. Toch komen ze evengoed voor zonder specifieke aanleiding. Wie hier regelmatig last van heeft, ervaart deze soort paniek meestal vanaf jongvolwassen leeftijd. In vergevorderde gevallen kunnen mensen ook paniekaanvallen krijgen wanneer ze één symptoom ervaren dat ze associëren met een paniekaanval zoals bijvoorbeeld hartkloppingen.
Lees ook: 5 overtuigende redenen om meer te knuffelen
Wat kan je er tegen doen?
Er zijn gelukkig verschillende manieren om met paniekaanvallen te leren omgaan. Je hoeft er dus niet per se je hele leven lang last van te hebben. Veel mensen geraken ontmoedigd, omdat paniekaanvallen beangstigend zijn en bepaalde mogelijkheden beperkt. Als eerste is het belangrijk dat je de symptomen van een paniekaanval laat controleren, zodat je weet vanwaar het gevoel juist komt. Wanneer na onderzoek blijkt dat de paniekaanval geen lichamelijke oorzaken heeft, kan je beginnen zoeken hoe je dit op emotioneel niveau kan oplossen. De meest gebruikte behandelingen zijn stressmanagement, een antipiekermethode en cognitieve gedragstherapie.
Lees ook: Hoe positief denken je helpt bij mindfulness
Er is dus geen verschil tussen een angstaanval en een paniekaanval, het zijn gewoon dezelfde termen die het angstige gevoel tijdens zo'n aanval omschrijven.