Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
Medicijnen die verborgen dikmakers zijn

Medicijnen die verborgen dikmakers zijn

Heb je het gevoel dat je alles op een rijtje hebt rond gezonde voeding en bewegen, maar kom je bij? Of lukt het niet af te vallen, ondanks vele inspanningen? 

Het is belangrijk om te weten dat sommige medicijnen stiekeme dikmakers kunnen zijn. Hieronder bespreken we enkele veelvoorkomende medicijnen die een negatieve invloed kunnen hebben op je gewicht.

Antidepressiva: veel mensen die lijden aan depressie, angststoornissen en andere psychische aandoeningen, gebruiken antidepressiva.

Helaas kunnen sommige van deze medicijnen leiden tot gewichtstoename. Zo kunnen bijvoorbeeld selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI's) leiden tot een toename van het lichaamsgewicht.

Corticosteroïden (cortisone): deze medicijnen worden gebruikt bij de behandeling van ontstekingen, allergieën en andere aandoeningen. Corticosteroïden kunnen echter tegelijk leiden tot een toename van het lichaamsgewicht doordat ze de bloedsuikerspiegel verhogen en je honger versterken.

Hormonen zoals progesteron en oestrogeen, die worden gebruikt bij de behandeling van overgangsklachten 'menopause) en andere aandoeningen, kunnen ook leiden tot gewichtstoename.

Sommige bloeddrukmedicijnen, zoals diuretica, kunnen het lichaam van vocht ontdoen. Als gevolg hiervan kan het lichaamsgewicht tijdelijk verminderen, maar als je stopt met het nemen van het medicijn, keren het vocht en het gewicht meestal snel terug.

Het is belangrijk om te benadrukken dat deze medicijnen noodzakelijk kunnen zijn voor de behandeling van bepaalde aandoeningen en dat het belangrijk is om deze niet zonder medisch advies te stoppen.

Als je merkt dat je gewichtstoename ondervindt door het nemen van een medicijn, bespreek dit dan met je arts. Ze kunnen mogelijk een alternatieve behandeling voorstellen of een aanpassing maken aan de dosis.

Het is dus belangrijk om te realiseren dat sommige medicijnen stiekeme dikmakers kunnen zijn. Als je merkt dat je gewichtstoename ondervindt door het nemen van een medicijn, bespreek dit dan met je arts voor een gepaste oplossing.

Blijf altijd gezond en gelukkig!

Vorig artikel Ozempic bijwerkingen?
Volgend artikel "SkinnyLove werkt niet bij mij"