Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
Kim: "Er was een ongeluk voor nodig om te beseffen dat ik af moest slanken"

Kim: "Er was een ongeluk voor nodig om te beseffen dat ik af moest slanken"

Zo lang als Kim zich kan herinneren, kampte ze met overgewicht. Toch heeft ze heel lang ontkend dat haar obsitas een probleem was. Tot dat ene ongeluk.. 

Kim (34): "In mijn tienerjaren probeerde ik elk dieet uit en soms viel ik af, om  vervolgens terug bij te komen. Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat een zogenaamd "normaal" gewicht voor mij gewoon niet realistisch was. Het zou een leven van permanente honger betekenen. Ik besloot ook dat zo'n leven niet nodig was: overgewicht werd zonder reden gedemoniseerd, vond ik.  Ik mocht dan wel dik zijn, maar ik rookte niet, dronk niet, at geen junkfood en geen rood vlees. En ik was lichamelijk fit."

"Toen ik 30 was, tikte de weegschaal 107 kilo aan"

Rugpijn, hoge bloeddruk en slaaptekort

"Ik besloot andere prioriteiten in mijn leven te stellen; ik ging studeren, trouwde en begon het opknappen van een oud huis dat we samen gekocht hadden. Toen ik 30 was, tikte de weegschaal 107 kilo aan. Als mensen er al eens naar vroegen, zei ik dat ik me goed voelde met mijn gewicht en dat mijn enige wens, als er al iets was, was om wat fitter te zijn. Maar ik dacht stiekem aan een maagverkleinende operatie. Ik besloot uiteindelijk de operatie niet te laten uitvoeren en begroef me nog dieper in zogenaamde 'studies' die aantoonden dat overgewicht niet echt schadelijk was. Geloof me, op het internet kun je altijd wel iets vinden wat je zelf het liefst wilt horen. 

Mijn dokter sprak me nooit aan op mijn gewicht. Telkens als ik erheen ging, was mijn bloeddruk enorm hoog, maar ik deed het af als "witte-jassen-hypertensie".  Ik slaagde erin te negeren dat ik regelmatig rugpijn had en dat ik slecht sliep."  

Tot driemaal toe een ongeluk

"Dit ging zo verder, totdat ik op een dag uitgleed tijdens het huishouden en mijn knie flink bezeerde. Ik weet nu dat ik mijn kruisband gescheurd had, maar mijn dokter zei toen dat het waarschijnlijk niets was om me zorgen over te maken en schreef me ibuprofen voor. Toen kreeg ik nóg eens een ongeluk tijdens de renovatie van ons huis en bezeerde weer mijn knie. Maandenlang liep ik mank, tot ik voor de derde maal ongelukkig struikelde.. 

"Als ik zo door zou gaan, zou ik binnen een paar jaar niet meer kunnen lopen"

Na meer dan een jaar van pijn en beperkte mobiliteit, kreeg ik een inzinking. Ik realiseerde me dat mijn gezondheid de laatste jaren achteruit was gegaan en mijn gewicht was toegenomen. En ik wist dat als ik zo door zou gaan, ik binnen een paar jaar niet meer zou kunnen lopen - en dat terwijl ik nog steeds begin 30 was. Er moest iets veranderen. Voor het eerst begon ik bewust na te denken over mijn eetgedrag en begon ik me in te lezen over diëten en zwaarlijvigheid." 

Geen strenge diëten en maaltijdvervangende shakes

"Ja, en wat doe je als je alle diëten al eens hebt geprobeerd? Wanneer je niet gelooft in strenge diëten en maaltijdvervangende shakes? Dan klinkt minder eten en meer bewegen als het meest logische om te doen. Ik ging mijn porties drastisch verkleinen en probeerde nog gezonder te eten. Koek, snoep en chips liet ik staan. Dat meer bewegen gaf ik na een dag al op. Meer dan een blokje om het huis, lukte me niet zonder pijn in mijn knie of zonder naar adem te happen. 

"De sladressing uit de supermarkt zit bomvol suikers"

Ook met eten was ik - achteraf gezien - verkeerd bezig. Een voorbeeld: ik dacht dat ik goed bezig was door vaker salades te eten. Mijn favoriete salade was een gemengde sla met zalm, tomaten, komkommer en een sladressing. Ik realiseerde me toen niet dat ik hierbij al een paar foutjes maakte. De sladressing die ik in de supermarkt kocht zit bijvoorbeeld bomvol suikers (ook al stond er op de fles dat het gezond was!) en ik bakte mijn zalm in zonnebloemolie, in plaats van olijfolie, wat veel gezonder en beter voor je is wanneer je af wilt slanken."

Etiketten lezen en gezonde keuzes maken

"Nu weet ik dat het belangrijk is om etiketten te lezen en hoe je gezonde keuzes maakt, die je helpen afslanken. Want je verliest geen kilo's enkel door gezond te eten. SkinnyLove heeft mij uiteindelijk geholpen om op een gezond gewicht te komen. Hierdoor heb ik mijn hele eetpatroon aangepast, zonder moeite en maak ik nu de juiste gezonde keuzes. 

"Fietsen had ik sinds mijn tienerjaren niet meer gedaan!"

Binnen een jaar had ik een normaal gewicht voor mijn 1 meter 75 lengte en een paar maanden later had ik zelfs mijn ideale gewicht bereikt. Niet gek dat ik meer energie heb en beter in mijn vel steek! Door mijn knie kan ik nog altijd niet veel aan sport doen, maar ik ben nooit zo sportief geweest. Wel kan ik nu terug normaal wandelen en kan ik terug fietsen. Dat had ik sinds mijn tienerjaren niet meer gedaan!"

Lees ook: "Een dieet volgen op lange termijn heeft weinig nut"
Vorig artikel Carmen: "Als je nooit dik bent geweest, weet je niet hoe het voelt om door volslagen vreemden uitgelachen te worden"
Volgend artikel Sofie: "Het zweet droop over mijn rug, zó mijn jeans in"