Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
Overgewicht? Zo kom je toch in beweging!

Overgewicht? Zo kom je toch in beweging!

Dagelijks voldoende beweging is voor mensen met (zwaar) overgewicht niet altijd evident. Hoewel bewegen vanzelfsprekend lijkt voor iedereen, is dit lang niet altijd het geval. Met deze tips kom je wél lekker in beweging.

Mensen met (zwaar) overgewicht kunnen niet altijd zomaar op een fiets stappen, vijf kilometer gaan lopen of intensief trainen. Ook zijn sporten als surfen en paardrijden in verband met de belasting niet altijd mogelijk.

Maar dat wil natuurijk niet zeggen dat je dan helemaal niet in beweging moet komen. Want bewegen is gezond voor je lichaam én geest. En wanneer je elke dag een beetje beweegt, is dat nog altijd beter dan helemaal niet. 

We snappen: niet iedereen is in staat om elke dag minstens een half uur te bewegen, laat staan te sporten. Wanneer je door zwaar overgewicht en bijbehorende klachten niet in staat bent stukken te wandelen, blijf dan vooral lekker doorgaan met schudden en drinken. Je bent ook goed bezig!

Zo kom je lekker in beweging wanneer je kampt met overgewicht

Aerobe lichaamsbeweging

Dit betekent dat je beweegt met een lage intensiteit van langere duur (45 minuten). Voorbeelden van aerobe lichaamsbeweging zijn: wandelen, rustig lopen, fietsen of zwemmen. Doe het heel rustig aan en in jouw tempo, zo heeft je lichaam meer tijd om voldoende zuurstof via de longen naar de spieren te vervoeren. Beweging op lage intensiteit zorgt ervoor dat je vet verbruikt en je energieniveau toeneemt. Als je begint met bewegen is de frequentie en duur belangrijker dan de intensiteit van de beweging. Je kunt dus beter vijf dagen per week 45 minuten bewegen, dan twee of drie dagen 1,5 uur. Voor echte beginners is het verstandig om eerst je beweging over de dag te verdelen in blokken van 10 minuten. 

Bij een minder goede conditie is het beter om de beweging te verdelen in meerdere, korte momenten van ongeveer tien minuten. Door langzaam op te bouwen, kan je lichaam rustig wennen aan jouw nieuwe leefstijl en is het op lange termijn ook beter vol te houden.

Probeer meer te bewegen in je dagelijkse leven

Dit kun je doen door één of meer van de onderstaande tips op te volgen. Let er wel altijd op dat je niets forceert en enkel dingen in je leven toevoegt die passen bij jouw lichaam en gewicht.

  • Neem wat vaker de trap
  • Parkeer de auto soms iets verder van de deur
  • Maak een (kleine) wandeling voor of na de lunch
  • Wandel tijdens pauzes van het werk
  • Gebruik een stappenteller om je beweging te monitoren en om jezelf extra te motiveren ("Hoera! Nog meer stappen gezet vandaag!")

Zie bewegen niet als straf

Bewegen kan heel erg leuk zijn. Het zorgt voor afwisseling in je dag. Je ontmoet misschien nieuwe mensen of het is goede een gelegenheid om terug eens met vrienden af te spreken. Je voelt je na verloop van tijd fitter en meer ontspannen. Allemaal dankzij wat meer beweging.

Raadpleeg je arts bij medische problemen of twijfel

Heb je medische problemen, zoals bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, diabetes of een hoge bloeddruk? Raadpleeg dan altijd jouw arts welke bewegingen en hoeveel beweging geschikt is voor jou.

Vorig artikel Alles wat je moet weten over de menopauze
Volgend artikel Leven met overgewicht: "Ik krijg bijna dagelijks de vraag of ik zwanger ben"